Vse kar morate vedeti o polipropilenu (PP traku)

Vse kar morate vedeti o polipropilenu (PP traku)

PP trak je termoplastični adicijski polimer, izdelan iz kombinacije polipropilenskih monomerov. Uporablja se zaPolipropilen različne aplikacije, predvsem pa je koristen pri pakiranju embalaže za potrošniške izdelke, plastične dele za različne panoge, vključno z avtomobilsko industrijo itd… Polipropilen so odkrili leta 1951, njegova glavna izumitelja pa sta bila Paul Hogan in Robert Banks. Polipropilen kot material se je uveljavil izjemno hitro, saj je komercializirana proizvodnja začela naraščati tri leta po izumitvi mase. Do leta 1957 je njegova priljubljenost naraščala, danes pa je to ena izmed najpogosteje proizvedenih mas na svetu.

Kakšne so lastnosti polipropilena?

Prva pomembna lastnost je njegova kemijska odpornost. Razredčene baze in kisline namreč ne reagirajo z lahkoto s polipropilenom, zaradi česar je dobra izbira pri pakiranju tekočin kot so razna čistila, izdelki za prvo pomoč in drugi. Druga glavna lastnost je elastičnost in hkrati tudi žilavost. Slednji je inženirski izraz, ki je definiran kot sposobnost materiala, da se deformira, ne da bi se zlomil. Pod tretjo lastnost štejemo ohranjanje oblike. Polipropilen namreč ohranja svojo obliko po torziji ali upogibanju in je zato veliko bolj trpežen od ostalih mas. Četrta lastnost je izolacija. Ker je visoko odporen na elektriko, je zelo uporaben v vseh elektronskih komponentah.  Peta lastnost pa je prenosljivost. Čeprav je polipropilen lahko prozoren, se običajno v takšni obliki ne proizvaja. Iz tega naslova se lahko uporablja za aplikacije, pri katerih je pomemben prenos svetlobe.

Zakaj se polipropilen uporablja tako pogosto?

PP trak in polipropilenPolipropilen se večinoma uporablja v industriji. Njegove edinstvene lastnosti in sposobnosti prilagajanja različnim tehnikam izdelave omogočajo, da se izkaže kot neprecenljiv material za široko paleto uporabe. Njegova druga lastnost se kaže v tem, da ga lahko uporabljamo kot plastični material ali kot vlakna. V sodobnem času je tako zamenjal številne stare materiale, zlasti v industriji embalaže.

Katere vrste polipropilena poznamo?

Na voljo sta dve glavni vrsti polipropilena: homopolimeri in kopolimeri. Sopolimeri so dodatno razdeljeni na blok kopolimere in naključne kopolimere. Vsaka kategorija ustreza nekaterim aplikacijam bolje kot ostale. Polipropilen se pogosto imenuje “jeklo” plastične industrije zaradi različnih načinov, kako se lahko spremeni ali prilagodi, da najbolje služi določenemu namenu. To se po navadi doseže z uvedbo posebnih aditivov ali s predelavo na zelo poseben način. Ta prilagodljivost je tudi ena izmed bistvenih lastnosti.

 

social position

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Loading...