Pakiranje s plastičnim PP trakom

Pakiranje s plastičnim PP trakom

PAKIRANJE S PLASTIČNIM PP TRAKOM

Pakiranje s plastičnim PP trakom je popularno v obrtnih in industrijskih obratov. Omogča hitro in učinkovito pakiranje ter je stroškovno spremeljivo. PP trakovi pa se uporabljajo takrat, kadar ni potrebna velika natezna trdnost. Trakove lahko uporabljate v kombinaciji z avtomatičnimi povezovalnimi stroji, ročnimi mehanskimi aparati (pri tem potrebujete kovinske sponke) in akumulatorskimi aparati (trak se spoji s pomočjo toplote in vibracije). Poleg traku in spenjalcev se priporoča uporaba tudi odvijalcev, saj pohitrijo proces pakiranja in zaščitijo trak pred okoljem. Prednost baterijskih spenjalcev pred ročnimi mehanskimi spenjalci je v tem, da ne potrebujejo sponk, saj trak spojijo s pomočjo toplote, kar na dolgi rok omogoča prihranke pri pakiranju in povezovanju.

Trakove lahko uporabljate tudi v kombinaciji s plastičnimi sponkami. Trakove vam lahko dobavimo v različnih dimenzijah in navite na različnih sredicah (63mm, 150mm, 200mm, 280mm, 406mm).

PP TRAK – trak za povezovanje

Povezovanje s PP polipropilen trakomPP ali polipropilenov trak obsega čisto, okolju prijazno in lahko polipropilenovo plast. Ta trak je dobra izbira pri pakiranju in povezovanju, narejeni za preprosto uporabo in omogočajo, da brez večjih težav zapakirate produkte, ki navadno olajšujejo delo in povečujejo produktivnost dela v sektorjih. PP trakovi so na voljo v širini od 6 mm–19 mm, debeline trakov pa se gibajo med 0,5 mm-1 mm.

Zaradi nizkih stroškov in enostavne uporabe je PP trak popolna rešitev pri pakiranju v najrazličnejših sektorjih v industriji in obrtnih dejavnostih. Če je potrebno, se izdelek skoraj nikoli ne pretrga, kar mu pripisuje zanesljivost.  Stranke lahko na trak naredijo logotip (vsebuje lahko tri barve) logotipa svoje blagovne znamke in tako kar se da ugodno poskrbijo tudi za promocijo le te. Polipropilenov trak lahko recikliramo v primeru nastajanja odpadkov, pa te z lahkoto odstranimo.

PP trak je na voljo v širini od 5-19 mm in od 0,35 – 1,23 mm debeline. Trak lahko vzdrži od 70 – 500 kg. Z isto širino in debelino traku, PP trak dosega za razliko od PET traku polovično moč pretrga. V nasprotju s tem pa je raztezek tako do dvajset odstotkov večji.

Povezovanje s PP polipropilen trakomČe se PP trakovi uporabljajo s pomočjo avtomatskih strojev, je premer jedra običajno 200 mm. Pri uporabi ročnih ali baterijsko napajanih strojev se jedro s premerom 406 mm  šteje za standardnega.

Poleg različnih jedrnih premerov in dimenzij, se PP trakovi razlikujejo tudi po svojih površinah, ki so lahko bodisi reliefne ali pa gladke.

Če se PP trak uporablja s pomočjo avtomatskega stroja, ga nanj lažje namestimo, saj ima večjo površino in je ta bolj reliefna. Ko delamo z ročnimi orodji, reliefna površina traku povečuje fleksibilnost in odpornost proti trganju. Prav tako so stroški nižji, saj se tankost traku meri na reliefno površino, zato je za izdelavo traku z isto močjo, potrebnega manj materiala.

Vse vrste PP traku lahko izdelamo v različnih barvah in na njih lahko tiskamo tudi logotip ali slogan podjetja.

Prednosti PP traku:

PP trakove lahko uporabljamo za pakiranje različnih izdelkov in škatel. Ti imajo naslednje prednosti:

 • so lahki
 • imajo visoko natezno trdnost
 • so kemično odporni
 • enostavni so za uporabo
 • ne rjavijo
 • varnost in estetski videz blaga
 • primeren za vse vrste strojev (za avtomatske, polavtomatske in ročne stroje)
 • odporen proti temperaturnih razlikam (od minus deset do plus petdeset stopinj celzija)
 • po nizki ceni in lahko tiskamo na njih

Primerjava PET traku s PP trakomPovezovanje s PP polipropilen trakom

 • PET trak ima večjo moč kot PP trak (kljub isti dimenziji)
 • PET trak se kljub visoki nategnjenosti ne bo pretrgal
 • PET trakove lahko napnemo do petdeset odstotkov več kot polipropilenove (kljub istim dimenzijam)
 • PET trakovi so bolj odporni na temperaturne razlike

Loading...