Pakiranje s tekstilnim trakom

Pakiranje s tekstilnim trakom

PAKIRANJE S TEKSTILNIM TRAKOM

Pakiranje s tekstilnim trakom postaja vedno bolj in bolj priljubljeno. Tekstilni trak je izjemen nadomestek jeklenih trakov, saj je cenejši, lažji ter bolj varen in prijazen za uporabo. Tekstilni trakovi so proizvedeni iz poliestrskih vlaken, razlikujejo pa se po tem, kako so vlakna med sabo povezana.

Pri t.i. hot melt oz. lepljenemu traku se v postopku proizvodnje poliestrska vlakna zlepijo z vročim lepilom. Ker trak ni dodatno obdelan, je cenovno zelo ugoden. Navit je na kolutu s sredinskim premerom 76 mm.

Pleteni trakovi v nasprotju z ostalima dvema oblikama niso proizvedeni s postopkom lepljena. Posamezna poliestrska vlakna so prepletena, kar ima za posledico visoko natezno moč in neobčutljivost na ostre robove. Ker trakovi niso proizvedeni s postopkom lepljena, je priporočljiva uporaba fosfatiranih sponk. Naviti so na kolutu s sredinskim premerom 76 mm.

Vsi tekstilni trakovi odlično absorbirajo sunke in hkrati omogočajo naknadno zategovanje, saj se uporabljajo v kombinaciji s posebnimi kovinskimi sponkami.

Trakovi so dobavljivi v širinah od 13 mm do 35 mm, dosegajo pa natezno trdnost od 300 kg do 1600 kg.

Tekstilni trak – struktura

Povezovanje s tekstilnim trakom pakiranje Tekstilni trak je narejen iz vročih termoplastičnih vlaken. Glede na širino traku in s tem povezanim številom vlaken, ki sestavljajo trak, lahko 13 mm trak zdrži do 390 kg obremenitve, 35 mm pa do 1400 kg. Zaradi vročega lepila ima le-ta izgled podoben vosku. V primeru da ima ta vgrajene še kovinske zaponke, lahko sami optimiziramo, za kakšen namen ga bomo uporabili.

Tekstilni trak je med vsemi trakovi, ki so narejeni iz poliestrnih vlaken znan kot najbolj standarden in najcenejši. Uporaben je praktično za kakršnokoli pakiranje, vendar izdelki ne smejo imeti ostrih robov in ne smejo biti vroči, ko so že enkrat privezani.

Ti trakovi so vezani iz poliestrskih vlaken, ki so bodisi vgrajena v polimerno oblogo (kompozitni trakovi), lahko so tudi vezani z lepilom (termoplastični) ali pa imajo pleteno strukturo (tkani trakovi). Velika moč traku in lastnost raztezka, ki ga ta ima sta podobni tistim, ki ju ima tudi jekleni trak. V kombinaciji tih dveh lastnosti ter spodaj naštetih prednosti, ta izdelek že zamenjuje jekleni trak v panogah kot so: lesarstvo, rudarstvo, gradbeništvo, pakiranje odpadkov itd…

Tekstilni trak za povezovanje

Lastnosti tekstilnih trakov

  • tekstilni trakovi so za razliko od jeklenih varnejši za uporabo
  • stroški teh so nižji
  • ne poškodujejo privezanega blaga
  • zmorejo zdržati visoko napetost in imajo veliko moč absorpcije
  • na njih lahko tiskamo
  • so lažji za prenašanje
  • so odpornejši na kemične in vremenske vplive (ne rjavijo ali gnijejo)
  • lahko jih ponovno uporabimo

Povezovanje s tekstilnim trakom pakiranje

Pripomočki in orodja pri povezovanje s kompozitnim trakom

Tekstilne trakove lahko napenjamo s pomočjo ročnih ali pnevmatskih orodij za vezanje. Pritrditi jih je mogoče z uporabo posebne sponke ali pa preprosto tako, da naredimo vozel (ta način ni primeren za kompozitne trakove).

Loading...