Pakiranje z jeklenim trakom

Pakiranje z jeklenim trakom

JEKLENI TRAK

Jekleni trak je primeren za zavarovanje težjega tovora

Jekleni trak ima med pakirnimi materiali najdaljšo tradicijo in je že pred nekaj leti nadomestil žice, s katerimi so vezali blago v različnih panogah. Kasneje so na trg prišli tudi PP trak, PE trak in poliestrski tekstilni trakovi. Res je sicer, da so plastični trakovi za razliko od jeklenih cenejši in ne poškodujejo pakiranih izdelkov z ostrimi robovi ter ne rjavijo, vendar je jekleni trak za določene namene še vedno nepogrešljiv.

Stopnje kakovosti jeklenega traku: svetla, modra, črna, barva cinka

Povezovanje z jeklenim trakomJekleni trakovi s lahko razlikujejo po različnih kriterijih. Ti so širina in debelina traku, ki vplivata na natezno trdnost. Na voljo je v treh različnih vrstah in sicer svetel jekleni trak, premazan in visoko natezen jekleni trak. Svetel ima najnižjo zmogljivost raztezka in natezne trdnosti (za razliko od visoko nateznega jeklenega traku). Glede na zaščito proti rji poznamo tri vrste traku in sicer pomodren, črno lakiran in cinkasto prevlečen.

Nekateri dobavitelji svoje trakove poimenujemo drugače z namenom, da se jasno ločijo po kakovosti glede na to ali je standardna ali visoka.

Področja uporabe jeklenih trakov

Povezovanje z jeklenim trakom 02Najbolj je ta uporaben, ko gre za pakiranje težkih izdelkov, saj ima 32*0,8 mm možnost nateznosti in to pomeni, da lahko zdrži tudi 2650 kg. Za razliko od jeklenega traku, lahko PET trak doseže le polovico te moči.

Nujno ga uporabimo v primeru, ko gre za vezanje blaga z ostrimi robovi ali takega blaga, ki je še vedno neohlajeno med pakiranjem ali pa se med pakiranjem začne segrevati.  V tem primeru bi se plastični trakovi stopili.

Če je na voljo le majhna površina, kot to velja za tuljave, cevi itd.. je jekleni trak edina možnost, ki jo lahko uporabimo. Trak je okrog izdelkov zavit po t. i. »las metodi«, kovinsko tesnilo pa omogoča tesnjenje.

Loading...