Lepilni trakovi selotejp

Lepilni trakovi selotejp

Lepilni trakovi, selotejp

Lepilni trak, selotejp je trak, prevlečen z lepilom, bodisi na eni ali na obeh straneh. Uporablja se za začasno ali trajno združitev dveh prekrivajočih materialov. Je nekaj, kar vsi uporabljamo v vsakodnevnem življenju. Služi lahko v mnoge namene. Njegova priročnost ga dela skoraj nepogrešljivega pri uporabi tako doma, kot tudi pri delu. V podjetju Roles uporabljamo samo kakovostne lepilne trakove nemške proizvodnje, ki zdržijo od + 60°C do – 20°C. Imamo tako rjav kot prozoren, transparenten lepilni trak, širine 48mm ter 66m na kolutu. V enem kompletu je 36 kosov selotejpa, kar je tudi minimalna količina, ki vam jo lahko zagotovimo. Imamo rjavega, LIGHT do 40kg ter BASIC do 60kg, ter prozoren lepilni trak BASIC do 60kg.

LEPILNI TRAK IN NJEGOVA SESTAVA

Zgodovina lepilnega traku

Lepilni trak, selotejp rjavČe na primer na delu ponesreči strgate pomemben dokument, ga lahko s pomočjo lepilnega traku popravite v trenutku. Ta izum je skozi naše življenje postal nujno potreben pa vendar, ste kdaj pomislili, kakšna znanost se skriva za njim?

Naravna lepila kot so čebelji vosek, smola in bitumen so se uporabljala že pred davnimi časi. Starodavni Egipčani so za obdelovanje lesa uporabljali lepilo, narejeno iz živalske kože in kosti. Srednjeveški menihi so uporabljali jajčni beljak, da so povezali zlate liste z njihovimi svetimi rokopisi.

Kdo je izumil lepilni trak?

Ameriški izumitelj Richard Drew je leta 1925 izumil lepilni trak. Uporabljal je celofan, s pomočjo katerega je naredil trak z lepljivo površino. Sprva naj bi se ta uporabljal za industrijske namene, vendar se je izum izkazal za uporabnega tudi pri pakiranju (zavijanju).  Zaradi materiala iz katerega je bil izdelan, se je trak najprej imenoval »celofan trak«.

Lepilni trak prozoren transparent za zapiranje paketovRazlične vrste lepilnega traku

Če mislite, da poznamo le eno vrsto lepilnega traku, se motite. Nekatere izmed vrst lepilnega traku so: lepljivi trak, ki je prosojen, mojster trak, ki je tanjši ter narejen iz blaga ali plastike, rjavi trak, ki je uporabljen kot tesnilo za kartone, lepilni trak za zaščito pred pleskanjem itd… Obstaja tudi t. i. električni trak, ki je narejen iz materialov kot so vinil, ki so slabi prevodniki elektrike. Kirurški trak je obliž, ki se ga uporablja za obvezovanje ran.

Delovanje lepilnega traku

Lepilni traki delujejo na osnovi pritiska občutljivih lepil. Ta so rahle mešanice polimerov, ki se ob rahlem pritisku držijo površine s pomočjo Van der Waalsove sile. To so privlačne in odbojne sile, ki se pojavijo med atomi, molekulami in površino objekta.

Lepilni trak je sestavljen iz nekaj plasti. Te so: prevleka, premaz in lepilo. Materialne podloge, uporabljene za izdelavo lepilnega traku so papir, polietilen ali vinil. Prevleka je iz snovi, ki omogoča, da se lepilni trak ne zlepi skupaj. V kakšni obliki lahko še uporabljamo lepilni trak? Skupna uporabljena snov je polivinilni karbamat, na drugi strani pa je premaz, ki veže trak s podlogo. Lepilo, ki se uporablja v teh trakovih so polimeri, katerim je skupno to, da imajo akrile na vodni osnovi. Ostale snovi so dodane z namenom, da povečajo lepljivost traku.

Možnosti uporabe lepilnega traku

Lepilni trak rjav za zapiranje paketovPrimarna uporaba lepilnega traku je pakiranje. Materiali iz katerega je ta narejen danes so: celofan, akril, steklena vlakna, silikon, folija, guma in papir. Količina določene snovi je odvisna od tega, kako močan mora trak biti. Lepilni trakovi so na voljo v različnih velikostih, tudi standardiziranih, ki omogočajo prileganje paketom.

Lepilni trak pogosto uporabljamo tudi doma. Primer uporabe je, ko trak zalepimo na dno noge stolov, da ti ne poškodujejo tal, ko jih vlečemo po njih. Tudi otroci ga uporabljajo pri izdelavi projektov v okviru obrtniških predmetov.

KAKŠNE VRSTE LEPILNIH TRAKOV (SELOTEJPOV) POZNAMO?

AKRILAT – ima lepilo na vodni osnovi. To lepilo se uporablja kot standardno (za skupno uporabo) in takoj po nanosu doseže sto odstotni lepilni učinek.  Uporaba tovrstnega traku je pri nizkih temperaturah neustrezna.

HOT MELT  – ima lepilo na osnovi sintetičnega kavčuka, je univerzalno in po nanosu doseže sto procentni lepilni učinek. Primeren je tudi za uporabo v širokem temperaturnem razponu in bolj zahtevno lepljenje.

SOLVENT – lepilo na osnovi naravnega kavčuka, ima visoke zmogljivosti. Primeren je za zahtevno lepljenje, saj njegova kakovost sodi v najvišji razred.

Loading...