Osnove pakiranja

Osnove pakiranja

Pakiranje ali drugače poimenovano povezovanje je postopek, pri katerem uporabljamo trak zato, da bi predmet pritrdili na neko podlago, stabilizirali ali ojačali. Traku z drugo besedo rečemo tudi jermen. Pakiranje je predvsem priljubljeno v embalažni industriji.

  • Jeklo

Jekleni trakovi so tisti, ki se štejejo pod najstarejše materiale za pakiranje in povezovanje in imajo hkrati najvišjo pakiranje z jeklenimi trakovinatezno trdnost. Na voljo so v različnih širinah in debelinah, med seboj pa se razlikujejo tudi po kakovosti. Uporabljajo se predvsem za težko gospodarstvo, kjer je potrebna visoka raven vzdržljivosti traku. Površina traku vključuje barvo, barvo ali vosek ter cink in vosek. Vosek pri traku služi za boljše prenašanje napetosti ter za uporabo traku v paru z določenimi vrstami napenjalnikov. Jekleni trakovi se prodajajo po teži in ne po dolžini, saj se tekom proizvodnega procesa krčijo in širijo.

  • Polipropilen

Trak in polipropilena je ekonomičen material, zasnovan za srednje dolžinsko povezovanje. Na voljo je v različnih širinah, debelinah in različicah polipropilenov. Pomembna lastnost tega traku, ki je marsikateri uporabnik ne pozna je ta, da polipropilenski trak po eni uri izgubi 50 % raztezne napetosti in da se izguba napetosti le še pospeši z zviševanjem temperature. Skrbna izbira barve bo zavirala proces razgradnje traku na zunanji temperaturi, ki zanj ni primerna.

  • Poliester

Prednosti pakiranja s poliestrskim trakomNatezni poliester in najlon sta najmočnejša plastična materiala za izdelavo trakov in se v mnogih industrijah uporabljata kot prva najboljša alternativa jeklenemu traku. Poliester zagotavlja odlično napetost pri togih obremenitvah. Vrste traku se razlikujejo predvsem po tem za kakšne namene ga uporabiti. Na hladnem podnebju se uporablja trak, vezan v vročem lepilu, ki je vremensko odporen.

  • Najlon

Najlonski trak ima največjo moč med vsemi plastičnimi trakovi, vendar se ga zaradi njegove visoke cene redkeje uporablja. V preteklosti je bil ta zelo priljubljen, vendar ga je kaj kmalu zamenjal poliestrski trak. Najpogosteje se ga uporablja v hladnih prostorih, saj ne lezi tako kot druge vrste plastike.

  • Kompozit

Kompozitni trakovi imajo v sebi vgrajene filamente. V industriji, ki varuje tovor, se mu pogosto reče tudi »sintetično jeklo«. Zelo je odporen proti obrabi.

  • Tkanina

Tkani trakovi so na voljo v več konstrukcijah, predvsem s poliestrom in rajonom. Ker sistem pakiranja s tovrstnim trakom uporablja sponko za vezavo, lahko takšen sistem nudi celo večjo trdnost kot pakiranje z jeklenim trakom. Ker so trakovi iz tkanine lahki in mehki, so varnejša alternativa jeklenim.

social position

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Loading...