Kakšna je razlika med pakiranjem s plastičnim in jeklenim trakom?

Kakšna je razlika med pakiranjem s plastičnim in jeklenim trakom?

Pakiranje s plastičnim trakom

Pakiranje in povezovanje s PET trakom trakPo pojavu plastičnega pp polipropen traku, ki se uporablja za pakiranje, je ta skoraj da v popolnosti nadomestil pakiranje z jeklenim trakom. Predvsem ga je nadomestil tam, kjer ni obstajalo nobenega nadomestka za pakiranje z jeklenim trakom.  Z razvojem plastičnih trakov so se namreč povečale možnosti za boljše in učinkovitejše pakiranje. Razlike med njima dvema pa so opisane v nadaljevanju.

Bistvena razlika med jeklenim in plastičnim trakom

Raztezek ni ključna značilnost jeklenega traku. Za razliko od tega ima plastični trak večjo možnost raztezka na določenem intervalu. Ključna značilnost plastičnega traku je njegova sposobnost vrniti se nazaj v prvotno obliko. Po tem, ko smo nanj izvedli neko napetost je vprašanje, v kakšni meri se trak iz podolgovate oblike lahko vrne nazaj v svojo prvotno?

Obremenitev lesa je dober primer prehoda uporabe iz jeklenega v plastični način pakiranja. Res je sicer, da je v tem primeru jekleni trak učinkovitejši, saj ima večjo vzdržno moč pri zavarovanju težjega tovora, a je plastični trak tisti, ki se hitreje vrne v prvotno obliko po tem, ko je bil razpotegnjen. Iz tega razloga, ki predstavlja tudi ključno razliko med enim in drugim trakom, bi bil za zgornji primer slednji trak učinkovitejši. Upoštevajoč lastnost elastičnosti, je torej za tovor kot je les primernejše pakiranje s plastičnim trakom. Ima namreč večjo možnost prilagoditve elastičnosti kot jekleni trak, katerega značilnost je toga elastičnost, ki ne vključuje možnosti velikega raztezka in povrnitve v prvotno obliko. Če povzamemo zgoraj napisano, je jekleni trak bolj podvržen temu, da se raztrga in postane ohlapen med prevažanjem blaga. V tem primeru blago ostane nezaščiteno. Drži, da jekleni trakovi lahko prenesejo več teže, ampak je v mnogih primerih pomembnejši faktor elastičnost traku, ki ga pa ima plastični trak.

Prehod iz jeklenih na plastične trakove

Pakiranje s plastičnimi trakovi nima tako dolge zgodovinske tradicije kot jo ima pakiranje z jeklenimi. Z razvojem tehnologije ta prehod postaja vedno hitrejši. Tako bo glede na izdelavo modernejših orodji in odkrivanje novih možnosti pakiranja plastični trak v precej kratkem času popolnoma izpodrinil jeklenega. Večina vodilnih proizvajalcev priznava, da je prehod uporabe iz enega traku na drugega za današnje čase neizogiben.

Razumevanje raztezka, napetosti in možnosti obnovitve

Pakiranje in povezovanje s PET trakom vezZa razumevanje zgornjih besed je potrebno razumeti pogoje za uporabo trakov. Napetost traku se kaže takrat, ko ga vlečemo ali nanj izvajamo določen pritisk. Ko ga napnemo do določene točke se ta začne podaljševati in raztezati. Ko je enkrat razvlečen je vprašanje le to, ali se bo vrnil nazaj v prvotno obliko. Zmožnost elastičnosti traku se kaže z najvišjo možno točko razteznosti, iz katere si trak še lahko opomore in ne izgubi svoje oblike (temu rečemo tudi delovno območje traku oz. drugače povedano območje vzdržljivosti traku).

  • Več o delovnem območju traku

Delovno območje traku se od traku do traku precej razlikuje. Kaže pa najboljše zmogljivosti pri uporabi posameznega traku. Kaže najvišjo možnost napetosti, kjer je raztezek traku maksimalen. Hkrati je raztezek še vedno dovolj mil, da se trak vrne v svojo prvotno obliko.

  • Več o vrnitvi traku v prvotno obliko (elastičnosti)

Možnost vračila v prvotno obliko je odvisna predvsem od materiala iz katerega je trak izdelan, od velikosti napetosti, ki jo nanj vršimo in dolžine te napetosti. Če gre za kratkotrajno napetost, je možnost obnovitve traku veliko večja. Dlje časa kot torej na trak izvršujemo napetost, manjša je možnost povrnitve tega nazaj v začetno stanje. Tu je eden izmed najboljših kandidatov (torej tistih, ki po daljšem času napetosti najhitreje pridobi prvotno obliko) ravno plastični pp pakirni trak.

social position

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Loading...